6 ting du ikke vet om kjemo: overraskende bivirkninger og mer

«kjemoterapi.» Bare ordet kan få deg til å huske bilder du har sett i filmer eller på TV. Hvis du eller noen du elsker trenger kjemo, er det det du leder etter?

Kanskje, men kanskje ikke. Ja, det vil trolig være vanskelig og ha bivirkninger. Men du kan bli overrasket over noen av de tingene folk som har vært gjennom kjemo, vil ha deg til å huske på.

en. «Jeg vil ikke høre om vennen din, søsteren eller hundevanderns kjemo-opplevelse.»

«En av de største tingene pasientene klager over, er hvor mange som deler kreft» skrekkhistorier «med dem mens de er midt i behandlingen, sier Marisa C. Weiss, MD, forfatter av Living well Utover brystkreft .

«Den enkelte som forteller historien, kan bety bra, men vanligvis tenker de ikke før de snakker,» sier Weiss, president og grunnlegger av breastcancer.org. «Det siste noen går gjennom chemo ønsker å høre handler om hvordan behandlingen gikk dårlig for noen andre.»

Hennes råd: minuttet noen begynner å dele, holde hånden og si, «takk for omsorg, men jeg vil ikke høre historier om andre mennesker akkurat nå.»

2. «Den mest nyttige informasjonen kom ikke fra min onkolog.»

«Ja, leger er veldig viktige. Men når jeg hører at en venn eller et familiemedlem går gjennom kreftbehandling, forteller jeg dem å snakke med sykepleierne, sier dana kuznetzkoff, en ny yorkfilm og tv-produsent som ble behandlet for lymfom i 2010. «de er de De som vil fortelle deg nøyaktig hva du trenger å vite, som at håret ditt vil falle ut på den andre behandlingsdagen, eller forvent å være veldig sliten dagen etter .

6 ting du ikke vet om kjemo: overraskende bivirkninger og mer photo 1

Hun har et enkelt forslag. «Lytt til andre mennesker som har vært der eller som er involvert i omsorgen din også. Jeg fikk gode tips fra min wigmaker og andre kvinner som hadde vært gjennom kreftbehandling. «

3. «Det handler ikke bare om kvalme og håravfall.»

Da paulette sherman ble behandlet for brystkreft for flere år siden, «var jeg sjokkert da tåneglene mine falt av,» sier sherman, en psykolog og forfatter som bor i brooklyn, NY. «Jeg visste at håret mitt ville falle ut, men husket ikke [legen min] fortelle meg om neglene. Det var litt forstyrrende først, fordi det var en annen måte kjemo påvirket kroppen min. «

Det finnes mange typer kjemoterapi. Bivirkningene du har, er avhengig av hva slags kjemo du får og hvordan kroppen din reagerer på den. Hårtap og kvalme er vanlige, men de skjer ikke for alle. Det er også vanlig å ha andre bivirkninger som folk ikke snakker om så mye som for eksempel problemer med minne og konsentrasjon, føler seg svimmel eller har smerte og følelsesløshet under eller etter kjemo.

4. «Jeg vil ikke tenke på kreft hele tiden.»

Du er mye mer enn en pasient. Du er en person med fullt liv. Dine daglige rutiner – selv de små tingene – kan holde trøst som et anker når kreft stenger din verden.

Likevel vil du være realistisk og fleksibel om den. Sherman tok ofte en fridag på dagen dagen etter en kjemoterapi fordi det var da hun følte de fleste bivirkningene. Hun jobbet under resten av behandlingen, skjønt.

«Mange ble overrasket over det,» sier hun. «Jeg elsker arbeidet mitt og får energi fra det. Det er annerledes for alle. Men for meg var det viktig å få en del av livet mitt til å være «normalt». Jeg ville ikke ha kreft til å ta over hele mitt liv. «

6 ting du ikke vet om kjemo: overraskende bivirkninger og mer photo 2

5. «Jeg kan ikke støtte deg følelsesmessig akkurat nå.»

Venner og familie kan være opprørt over hva du går gjennom. Det er forståelig, men du kan ikke klare deg selv til å berolige dem.

«Jeg fortalte folkene nærmest meg,» jeg er glad for å fortelle deg hvordan jeg gjør når jeg kan, men jeg må ta vare på meg selv. Hvis du trenger ekstra følelsesmessig støtte eller mer informasjon enn jeg har gitt deg, kan du nå ut til noen andre, sier kuznetzkoff. Mens det var vanskelig å gjøre dette, «var det avgjørende for å holde mitt eget stressnivå nede, noe som hjalp meg med å bli sunn,» sier hun.

«Jeg forteller at pasientene har en» punktperson «, som en ektefelle eller en god venn, som kan oppdatere de menneskene pasienten ønsker å holde i løkken, sier S. Adam Ramin, MD, som behandler menn med prostatakreft. «På den måten blir ikke hver oppdatering en vanskelig eller følelsesmessig samtale.»

Hvis noen synes å ha en veldig vanskelig tid, vil du kanskje foreslå at de snakker med en rådgiver som kan gi dem den støtten du vil ha, men ikke har mulighet til å tilby.

6. «Chemo er over, og jeg føler meg deprimert.»

Dine venner og familie vil kanskje feire slutten av kreftbehandlingen, uten å innse at i stedet for å føle seg begeistret eller triumferende, kan du føle seg blå, engstelig, nedslått eller til og med redd. Disse følelsene er normale, spesielt i året etter behandling.

«Under kjemo og stråling har du allas støtte. Når du er ferdig, forventer folk ofte at ting går helt tilbake til det normale for deg når du fortsatt opplever mentale og fysiske bivirkninger, sier Weiss.

Det er ikke nødvendig å forfalske det. I stedet, fortell velmenende kjære, du justerer og gjør det beste du kan.

Snakk med legen din om hvordan du føler deg også. Rådgivning (pluss medisiner som antidepressiva, om nødvendig), støttegrupper, trening og å ta tid for deg selv, kan hjelpe deg til å føle deg bedre og lette tilbake i livet ditt etter behandlingen.

  • Skriv ut
  • WhatsApp
  • Tweet
Scroll to Top